De bitcoin steeg begin december tot boven de recordwaarde van 2017. Dat gaf een zetje aan andere cryptomunten.
Business Insider bekeek hoe de 12 grootste virtuele valuta’s het in 2020 hebben gedaan.
Geen enkele van de twaalf grootste cryptomunten leed verlies. Chainlink was de absolute topper.
De cryptogekte is terug. De grootste en populairste digimunt, de bitcoin, steeg begin deze maand tot boven de recordwaarde van drie jaar geleden. Daarmee is de waarde van de bitcoin dit jaar ruim verdubbeld.
Andere cryptomunten zoals ethereum en ripple (XRP) werden ook meegesleept in de fenomenale rally van de bitcoin. Sterker nog, de 12 belangrijkste virtuele munten staan dit jaar allemaal in de plus, met een gemiddeld rendement van liefst 200 procent!
Het is moeilijk om een eenduidige reden aan te wijzen waarom de cryptomunten zo enorm sterk presteren dit jaar. Het gaat waarschijnlijk om meerdere factoren, waarbij sommige beleggers denken dat bijvoorbeeld de bitcoin bescherming biedt als de inflatie gaat toenemen.
De combinatie van buitengewoon hoge rendementen en gebrek aan duidelijke drijfveren maakt van crypto’s ook een risicovolle belegging.
De bitcoin is namelijk extreem volatiel. In 2017 ging de bitcoin ook als een tierelier, maar het jaar daarop beleefde de cryptomunt een fenomenale terugval. De waarde daalde destijds ten opzichte van de piek met 80 procent.
Volgens de gegevens van website Coinmarketcap zijn er inmiddels meer dan drieduizend verschillende digicoins in omloop. Maar er zijn slechts tientallen die groot genoeg zijn om als een enigszins serieuze belegging te kunnen gelden.
Business Insider zet de 12 grootste cryptomunten, gemeten in marktwaarde op een rij, samen met het rendement dat tot nu toe behaald is dit jaar.
We gebruiken hieronder de waardering in dollars, omdat dat het meest gebruikte referentiekader is voor cryptomunten. Wie als eurobelegger kiest voor cryptomunten moet natuurlijk wel rekening houden met valuta-effecten.
Om dat te illustreren, geven we hier een jaargrafiek van de bitcoin in euro.
De bitcoin is gemeten in euro in twaalf maanden tijd met 138 procent is gestegen. Kijk je daarentegen naar de ontwikkeling van de bitcoin in dollar dan is het 12-maands rendement grofweg 10-procentpunt hoger, dus 148 procent.
Dit heeft alles te maken met de opmars van de euro tegenover de dollar in het afgelopen jaar, waardoor een dollarbelegging teruggerekend in euro's minder waard wordt. Dat is dus wel iets om mee rekening te houden als je naar koersplaatjes van cryptomunten kijkt.
Met deze kanttekening volgt hieronder de stand van zaken bij de 12 grootste cryptomunten in 2020.
Bitcoin - marktwaarde: $355 miljard, rendement 2020 tot 9 december: 166%
De bitcoin wordt niet voor niets de moeder van alle cryptomunten genoemd. Met een marktwaarde van zo'n 355 miljard dollar is de bitcoin veruit de grootste onder de virtuele munten.
En het is knap dat de cryptopmunt, ondanks waarschuwingen van sommige economen dat het deze geen plek verdient in beleggingsportefeuilles, toch een verrekt goed jaar beleeft.
De bitcoin handelde begin januari net boven 7.000 dollar en brak in december door de grens van 19.000 dollar, om daarna iets terug te zakken tot vlak boven de 18.000 dollar.
Dankzij deze opmars staat de waarde van de cryptomunt liefst 166 procent hoger vergeleken met begin dit jaar. Daarmee presteert de bitcoin veel beter dan veel andere beleggingen zoals goud, zilver en aandelen.
Ethereum - marktwaarde: $68 miljard, rendement 2020 tot 9 december 358%
De marktwaarde van ethereum, de op een na grootste cryptomunt, bedraagt ongeveer 68 miljard dollar. Daarmee is de markt voor deze cryptomunt ruim vijf keer kleiner dan die van de bitcoin.
Net zoals bitcoin beleeft ook ethereum een topjaar. De waarde is vergeleken met begin januari ruim vier keer zo hoog.
De sterke koersstijging vanaf november kan grotendeels verklaard worden door de koersexplosie van grote broer bitcoin.
Het unieke aan ethereum is dat het als platform wordt gebruikt door ontwikkelaars van nieuwe cryptomunten. Hiermee is de koers van ethereum ook gevoelig voor inschattingen over de slagingskansen van de honderden projecten voor toepassing van de blockchaintechnologie.
Ripple - marktwaarde: $28 miljard, rendement 2020 tot 9 december 217%
Ripple (XRP) is de nummer drie op de cryptomarkt met een marktwaarde van 28 miljard dollar.
Ook dit kleinere alternatief voor bitcoin profiteerde van de crypto-euforie dit jaar. De digimunt is daardoor ruim in waarde verdrievoudigd sinds begin van het jaar:
Ripple is een digimunt die qua opzet afwijkt van de bitcoin in de zin dat er veel minder beperkingen zijn bij het in omloop brengen van nieuwe eenheden. Mede hierdoor is het veel makkelijker om op grotere schaal te handelen in de ripple.
Tether - marktwaarde: $20 miljard, rendement 2020 tot 9 december stabiel
Tether verdient met een marktwaarde van 20 miljard dollar de vierde plaats op de ranglijst van grootste cryptomunten.
De prijsontwikkeling van deze digimunt is anders dan van veel andere cryptocoins, omdat tether officieel gekoppeld is aan de dollar. De bedoeling van de cryptomunt is dat 1 tether gelijk is aan 1 dollar.
Tether is een zogenoemde stablecoin. Stablecoins zijn cryptovaluta waarvan de waarde is gekoppeld aan klassieke valuta of andere activa, zodat de prijzen minder heftig schommelen.
Litecoin - marktwaarde: $6 miljard, rendement 2020 tot 9 december 102%
Litecoin is de vijfde cryptomunt qua marktaandeel, met een totale marktwaarde van 6 miljard dollar.
Litecoin is 2011 begonnen als een eenvoudiger te verhandelen alternatief voor de bitcoin. Het deelt veel eigenschappen met die van de populairste cryptomunt.
Door die gelijkenis profiteerde Litecoin eveneens van de opmars van de bitcoin. Dit jaar heeft de digimunt een dik rendement van 102 procent behaald.
Bitcoin cash - marktwaarde: $5,3 miljard dollar, rendement 2020 tot 9 december 39%
Het afvallige broertje van bitcoin, bitcoin cash, staat met een marktwaarde van 5,3 miljard dollar op plek zes van de grootste cryptomunten.
Bitcoin cash is het resultaat van een splitsing van de bitcoin na onenigheid in de community over de onderliggende technologie.
De prestatie van bitcoin cash dit jaar is bescheiden vergeleken met veel andere cryptomunten. Het gaat om een stijging van 'slechts' 39 procent:
Chainlink - marktwaarde: $5,2 miljard, rendement 2020 tot 9 december 626%
Chainlink loopt met een markwaarde van 5,2 miljard dollar net achter bitcoin cash en is daarmee de zevende grootste cryptovaluta wereldwijd.
Qua rendement doet Chainlink het wel veel beter dan bitcoin cash en overigens ook dan de andere digimunten in onze lijst. Een investering van 1.000 dollar in Chainlink begin januari zou nu ruim 7.000 dollar opleveren:
Vorig jaar was Chainlink met een plus van ongeveer 600 procent eveneens de best presterende cryptomunt.
Chainlink is opgericht in 2017 met het doel om een brug te slaan tussen slimme contracten op de blockchain en toepassingen in de echte wereld.
De cryptomunt werkt inmiddels samen met grote namen als Hyperledger en Intel. Ook is er een koppeling met Swift, het systeem dat de communicatie tussen banken wereldwijd verzorgt.
Cardano - marktwaarde: $4,9 miljard, rendement 2020 tot 9 december 373%
Cardano is met een marktwaarde van 4,9 miljard dollar aan de kleinere kant in de top 10 van virtuele munten.
Cardano presenteert zich als een ‘technologisch platform’ dat geschikt is voor financiële applicaties toegepast op individuen, bedrijven en overheden.
De koers steeg sinds begin dit jaar met liefst 373 procent:
Polkadot - marktwaarde: $4,5 miljard, rendement 2020 tot 9 december 78%
De cryptomunt met de speelse naam polkadot is een relatieve nieuwkomer in de wereld van de virtuele valuta. Sinds de lancering in mei dit jaar en een redenominatie in augustus vervult de munt inmiddels de negende positie in de ranglijst van grootste cryptovaluta's. De marktwaarde is gelijk aan 4,5 miljard dollar.
Polkadot is een netwerk dat meerdere digitale logboeken (blockchains) met elkaar verbindt. De digimunt is ook wel bekend als de 'ethereum-killer' omdat het als een van de grootste uitdagers gezien wordt van de nummer twee onder virtuele munten.
Ook polkadot staat dit jaar dik in het groen, met een rendement van 78 procent:
Binance coin - marktwaarde: $4,3 miljard, rendement 2020 tot 9 december 115%
Binance coin is met marktwaarde van 4,3 miljard dollar op dit moment de tiende digimunt ter wereld.
Deze coin is gekoppeld aan Binance, een van de grootste handelsplatforms voor cryptomunten ter wereld. Het bedrijf is in 2017 opgericht door de Chinese ondernemer Changpeng Zhao.
Beleggers in Binance coin kunnen dit jaar tevreden zijn met een rendement van 115 procent:
Stellar - marktwaarde: $3,7 miljard, rendement 2020 tot 9 december 286%
Cryptomunt Stellar, een startup die het betalingsverkeer wil vernieuwen, valt met een marktomvang van 3,7 miljard dollar net buiten de top 10 grootste digitale munten.
Toch is het rendement dit jaar met een plus van 286 procent indrukwekkend:
Dat is een grote ommezwaai vergeleken met vorig jaar, toen Stellar nog tot de grootste verliezers onder de topmunten behoorde.
Bitcoin SV - marktwaarde: $3,4 miljard, rendement 2020 tot 9 december 86%
Bitcoin SV, die ooit afgesplitst is van de bitcoin, is de kleinste virtuele munt in onze lijst, met een markwaarde van 3,4 miljard dollar.
SV in de Bitcoin SV is de afkorting voor ‘Satoshi’s Vision’. Deze munt is ontwikkeld door nChain, het bedrijf van de Australische zakenman en computerwetenschapper Craig Wright. Hij claimde ooit Satoshi Nakamoto te zijn, de mysterieuze bedenker van de bitcoin.
Bitcoin SV is dit jaar 86 procent meer waard geworden:
Dit is het tweede artikel in de maand van cryptocurrencies. Deze serie wordt mogelijk gemaakt door LiteBit. LiteBit is de plek waar je veilig, simpel en persoonlijk kunt handelen in crypto.